Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση της Νορβηγικής Ραδιοφωνίας

Η Νορβηγική Ραδιοφωνία ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου την ολοκλήρωση της ιστορικής μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο το 2017. «Η μετάβαση των ακροατών στο ψηφιακό ραδιόφωνο πραγματοποιείται σταδιακά εδώ και χρόνια και θα συνεχιστεί ακόμα και την επόμενη περίοδο. Αναμένουμε από τον πληθυσμό να αναβαθμιστεί στο ψηφιακό ραδιόφωνο ακόμα και μετά την απενεργοποίηση του αναλογικού», λέει ο Ole Jørgen Torvmark, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Radio Norway (DRN). Η Νορβηγία διαθέτει σήμερα 31 εθνικά ραδιοφωνικά προγράμματα στο DAB, σε σύγκριση με τα 5 εθνικά προγράμματα που διατίθετο στα FM. Τα νέα εθνικά κανάλια, που μεταδίδουν μόνο στο DAB, έχουν κερδίσει περισσότερους ακροατές το 2017. Τα νέα κανάλια αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τρίτο περίπου της συνολικής ακρόασης. Κάθε μέρα, 1,4 εκατομμύρια Νορβηγοί ακούν κανάλια που δεν υπήρχαν πριν την ψηφιακή ραδιοφωνική μετάβαση.

«Η συνολική ακρόαση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2018, όταν και οι τελευταίοι ακροατές και ακροάτριες κάνουν τη μετάβαση. Η ψηφιακή μετάβαση είναι μια σημαντική αλλαγή και οι ακροατές χρειάζονται αρκετό χρόνο για να μεταβούν στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Η πλειοψηφία των ακροατών είχαν πρόσβαση στην ψηφιακή ραδιοφωνία πριν από τη απενεργοποίηση της αναλογικής ραδιοφωνίας. «Μετά από κάθε απενεργοποίηση ανά περιφέρεια, είδαμε πτώση της ακροαματικότητας, για να αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια», λέει ο κ. Torvmark. «Το ψηφιακό ραδιόφωνο περιλαμβάνει τις τεχνολογίες DAB, διαδίκτυο / κινητές συσκευές και τηλεόραση. Το DAB είναι η πιο χρησιμοποιούμενη από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το 86% όλων των ραδιοφωνικών ακροατών στη Νορβηγία ακούν ψηφιακά, σύμφωνα με την έρευνα PPM της Kantar Media, το Δεκέμβριο του 2017.»

«Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα βοηθήσει το κοινό. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι βαθιά ευγνώμονες για τις προσπάθειες που κάνει το ακροατήριο και ό,τι έπραξαν το 2017. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλους τους ακροατές και τις ακροάτριες που χρειάζονται βοήθεια», λέει ο κ. Torvmark.

Ιστορικό: η νορβηγική ψηφιακή μετάβαση στο ραδιόφωνο

  • Ο νορβηγικός εθνικός ραδιοφωνικός φορέας γίνεται εξοκλήρου ψηφιακός μετά από μια μακρά διαδικασία μετάβασης. Το 2017, οι εθνικές εκπομπές FM απενεργοποιήθηκαν σταδιακά ανά περιοχή. Η διακοπή άρχισε στην περιοχή Nordland στις 11 Ιανουαρίου και τελείωσε στις περιοχές Troms και Finnmark στις 13 Δεκεμβρίου.
  • Το ψηφιακό ραδιόφωνο μεταδίδεται μέσω DAB, διαδικτύου, κινητών δικτύων και επίσης διατίθεται μέσα από την ψηφιακή τηλεόραση.
  • Η Νορβηγία έχει 31 εθνικά ραδιοφωνικά προγράμματα που εκπέμπουν σε DAB ενώ υπήρχαν 5 εθνικά προγράμματα που εκπέμπουν σε FM.
  • Το τοπικό ραδιόφωνο συνεχίζει να εκπέμπει στα FM.

Βασικά στοιχεία:

  • Το 86% των ακροατών και ακροατριών χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες, το 14% ακούν ακόμη μόνο αναλογικά.
  • Το 85% διαθέτει ένα ή περισσότερα ραδιόφωνα DAB (από 82%).
  • Το 49% όλων των αυτοκινήτων έχει πλέον DAB (από 44%)
  • Το 64% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ακούν καθημερινά το ραδιόφωνο έχουν DAB στο αυτοκίνητο (από 54%)
  • Οι Νορβηγοί έχουν αποκτήσει 620.000 ραδιόφωνα DAB τους τελευταίους 2,5 μήνες (από τα μέσα Σεπτεμβρίου).
  • Το 78% των καθημερινών ραδιοφωνικών ακροατών χρησιμοποιούν το DAB (πάνω από 72%). Το 24% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο (το ίδιο με το τελευταίο).

Σταθερά στοιχεία ακρόασης ραδιοφώνου από τον Σεπτέμβριο

Οι αριθμοί ακρόασης ραδιοφώνου που παρουσιάστηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2017 από την Norwegian Media Authority (NMA) δείχνουν μια συνολική σταθερή αύξηση από τον Σεπτέμβριο για τα εθνικά ραδιοφωνικά προγράμματα. Το ποσοστό που ακούει καθημερινά τη Νορβιγική Ραδιοφωνία αυξήθηκε από 61,4% τον Οκτώβριο σε 62,2% το Νοέμβριο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια οριακή αύξηση 0,8% τον περασμένο μήνα. Η ακρόαση ήταν σχετικά σταθερή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αλλά παραμένει 6,7% κάτω από την ίδια περίοδο του 2016.

Η συνολική ακρόαση των εθνικών ραδιοφωνικών σταθμών μειώθηκε από το 69,1 στο 62,2% από το Νοέμβριο του 2016 έως το Νοέμβριο του 2017. Η απόσυρση των ακροατών αυξήθηκε σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, αλλά από το Σεπτέμβριο του 2017 σταθεροποιήθηκε στις 6-7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την ίδια περίοδο 2016. Το ποσοστό ακρόασης των νέων ραδιοφωνικών σταθμών αυξήθηκε από 23,1% σε 31,6% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι παραδοσιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν αντίστοιχη μείωση από 62,5% σε 48,8%.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Εγγραφή στο all greek radio news