32 παρεμβολές σε συστήματα της αεροπορίας μέσα σε έναν χρόνο

Η ΕΕΤΤ πραγματοποίησε συνολικά 32 επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση γραπτών καταγγελιών για παρεμβολές σε ασυρματικά συστήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από τις οποίες οι 25 σχετίζονταν με επίγειους δέκτες επικοινωνιών και οι επτά σχετίζονταν με δέκτες αεροσκαφών. Η ΕΕΤΤ κινήθηκε άμεσα και επέλυσε το σύνολο των περιπτώσεων παρεμβολών σε επίγειους δέκτες και δέκτες αεροσκαφών. Για την αντιμετώπιση παρεμβολών σε δέκτες αεροσκαφών η ΕΕΤΤ έκανε χρήση τόσο των αεροσκαφών της Μονάδας Πτητικών Μέσων της ΥΠΑ όσο και πτητικού μέσου (ελικόπτερο) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΕΤΤ εξηγεί ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), οφείλονται στο ότι το φάσμα που έχει αποδοθεί στα δίκτυα της αεροναυτιλίας (108-137MHz) γειτνιάζει με τη ζώνη ραδιοφωνικών εκπομπών (87,5-108MHz). Ο μεγαλύτερος αριθμός παρεμβολών που εμφανίζονται σε αυτά τα δίκτυα οφείλεται στη μη ύπαρξη τεχνικών προδιαγραφών τόσο ως προς τη συχνότητα λειτουργίας όσο και ως προς άλλες σημαντικές παραμέτρους εκπομπής, λόγω έλλειψης αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών.

Η ΕΕΤΤ στην έκθεση πεπραγμένων της επισημαίνει ότι τα προβλήματα παρεμβολών στην ΥΠΑ αναμένεται να περιορισθούν μόνον όταν υλοποιηθεί η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών ανά την επικράτεια και συνακόλουθα επιβληθούν κανόνες χωροταξίας και ελέγχου των εγκαταστάσεων κεραιών στα κέντρα εκπομπής.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Εγγραφή στο all greek radio news