Πεπραγμένα 2016: λουκέτο σε 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς από την ΕΕΤΤ

Τις κινήσεις της σε θέματα εποπτείας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για ολόκληρο το 2016 αναφέρει στην έκθεση πεπραγμένων της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (ΕΕΤΤ). Μέσα στο συγκεκριμένο χρόνο έγινε αποδέκτης 678 εγγράφων που αφορούσαν παροχή στοιχείων, έλεγχο νομιμότητας, τήρησης τεχνικών προδιαγραφών εκπομπής, παρεμβολές, παράνομες εκπομπές και παράνομες εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και κεραιών. Από αυτές, 248 αφορούσαν υποθέσεις στην Αττική, 136 αφορούσαν υποθέσεις στην περιοχή της Αθήνας, 15 αφορούσαν υποθέσεις στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Ηράκλειου, 228 αφορούσαν υποθέσεις στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης και 23 αφορούσαν υποθέσεις στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας, ενώ 28 αφορούσαν γενικότερες υποθέσεις για την επικράτεια.

Από τις καταγγελίες αυτές, καθώς και από αυτεπάγγελτους ελέγχους και καταγραφές της ΕΕΤΤ προέκυψαν 259 νέες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα από αυτές:

  • 43 αφορούσαν θέματα ραδιοφωνικών σταθμών εντός Ν. Αττικής, 20 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς εντός Ν. Θεσσαλονίκης, 41 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου, 35 αφορούσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης, 24 στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας. Επιπλέον, τρεις υποθέσεις αφορούσαν θέματα στην επικράτεια.
  • 14 αφορούσαν θέματα τηλεοπτικών εκπομπών στο Ν. Αττικής, οκτώ σχετίζονταν με θέματα τηλεοπτικών εκπομπών στο Ν. Θεσσαλονίκης, 29 με ζητήματα τηλεοπτικών εκπομπών στην περιοχή της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου, 15 με θέματα τηλεοπτικών εκπομπών στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης και επτά στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας. Επιπλέον, τέσσερις υποθέσεις αφορούσαν θέματα στην επικράτεια.
  • Δύο αφορούσαν ελέγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής εντός Ν. Αττικής, έξι ελέγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής εντός Ν. Θεσσαλονίκης, δύο ελέγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής στην περιοχή αρμοδιότητας του γραφείου της Αθήνας, τρεις ελέγχους κεραιών και κέντρων εκπομπής στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης και μία στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας. Επιπλέον, δύο υποθέσεις αφορούσαν θέματα στην επικράτεια.

Η ΕΕΤΤ διεξήγαγε ελέγχους για την πλειονότητα των ανωτέρω καταγγελιών, αποστέλλοντας επιτόπου κλιμάκιο τεχνικών με τον κατάλληλο ανά περίπτωση εξοπλισμό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των τοπικών αρχών, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Διοικητικός έλεγχος και εντοπισμός παράνομων ραδιοφωνικών σταθμών

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ αναφορικά με την εποπτεία και τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, τα αποτελέσματα των καταγραφών αξιολογήθηκαν το 2016 με βάση τις αποφάσεις και τα τεχνικά στοιχεία που παρείχε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και το τότε Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και τη νομοθεσία, ενώ οι παραβάτες σταθμοί κλήθηκαν να συμμορφωθούν προς αυτά. Ως εκ τούτου, με την αποστολή σχετικών επιστολών συμμόρφωσης προωθήθηκαν σε διοικητικό έλεγχο:

  • Δύο περιπτώσεις ελέγχου του παρόχου ψηφιακής τηλεόρασης για θέματα που άπτονται του δικαιώματός του, 
  • 16 περιπτώσεις μη επιτρεπόμενης εγκατάστασης τοπικών τηλεοπτικών αναμεταδοτών αναλογικής/ψηφιακής τεχνολογίας στην περιοχή αρμοδιότητας των γραφείων της Αθήνας και Ηρακλείου,
  • Τέσσερις περιπτώσεις στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης,
  • Δύο περιπτώσεις στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας.

Επιπλέον, 13 υποθέσεις ραδιοφωνικών σταθμών στη περιοχή αρμοδιότητας της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου οδηγήθηκαν σε διοικητικό έλεγχο από την ΕΕΤΤ. Σε τέσσερις περιπτώσεις ραδιοφωνικών σταθμών στη περιοχή αρμοδιότητας της Αθήνας, 18 στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης και εννέα του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας για τις οποίες το ΕΣΡ αποφάνθηκε ότι λειτουργούν παράνομα και η ΕΕΤΤ ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για την εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινικών διαδικασιών. 

Επιχειρήσεις διακοπής λειτουργίας 23 ραδιοφωνικών σταθμών

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις διακοπής λειτουργίας παράνομων εκπομπών κατά τις οποίες κατασχέθηκε ο εξοπλισμός:

  • 12 ραδιοφωνικών σταθμών εντός Αττικής,
  • δύο ραδιοφωνικών σταθμών στην περιοχή αρμοδιότητας της Αθήνας και του Περιφερειακού Γραφείου Ηρακλείου,
  • έξι ραδιοφωνικών και ενός τηλεοπτικού σταθμού στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης,
  • τριών ραδιοφωνικών σταθμών στην περιοχή αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας.

Υπέρβαση ορίου έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο

Κατά το 2016 διαβιβάστηκε στην ΕΕΤΤ από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), που είναι αρμόδια για να πραγματοποιεί σχετικούς ελέγχους και να διεξάγει μετρήσεις, μία περίπτωση υπέρβασης ορίων σε κέντρο εκπομπής στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία προερχόταν από συνδυασμό εκπομπών τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών. Η ΕΕΤΤ προχώρησε στις προβλεπόμενες από την ανωτέρω ΚΥΑ ενέργειες για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα ισχύοντα όρια.

Δήλωση κεραιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, στην επικράτεια λειτουργούν νομίμως 919 ραδιοφωνικοί σταθμοί που, σύμφωνα με το Ν.4313/2014, οφείλουν να δηλώσουν στην ΕΕΤΤ τα κεραιοσυστήματά τους. Έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, οπότε και έληξε η τελευταία προθεσμία υποβολής δηλώσεων, είχαν εγγραφεί 781 νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ ενεργές στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων
κατασκευών κεραιών (ΣΗΛΥΑ) βρίσκονται 1.869 δηλώσεις που αφορούν πρωτεύουσες και δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής. Από αυτές και για όσες δεν έχει μεσολαβήσει ανάκληση, 781 έχουν ήδη δημοσιευθεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για τη δημοσίευση και των υπολοίπων.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα για το ίδιο διάστημα, να αποδεικνύεται και το πόσα δεν έχει κάνει η ΕΕΤΤ όχι γιατί δε μπορούσε αλλά επειδή δεν ήθελε και να υπάρχει διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε αυτό. Ποιος πληρώνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται εξ αιτίας αυτού; Αυτό είναι που λέμε οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να είναι ανεξάρτητες αλλά όχι ανεξέλεγκτες.

Εγγραφή στο all greek radio news