Υποβλήθηκε από ανώνυμος στις .
Η Ελληνική Ραδιοφωνία στα δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ αποδεικνύει τη σταθερή δυναμική της πορεία στην παραγωγή μοναδικού πολιτιστικού περιεχομένου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, το ανεκτίμητο Αρχείο της, αλλά και τη μοναδική πανελλαδική δικτύωση που διαθέτει έναντι οποιουδήποτε άλλου ραδιοφωνικού μέσου. Με μια σειρά ποικίλων δράσεων, με εξωστρεφείς συμπράξεις με κορυφαίους φορείς πολιτισμού της χώρας, με δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς, με σταθερή παρουσία σε όλα τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του εξωτερικού μέσω της EBU, η μεγάλη εμπειρία των παραγωγών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αξιοποιείται στην καθημερινή σύνθεση ενός αποτελέσματος που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά πλαίσια ενός ραδιοφωνικού προγράμματος.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συμπράττουν φέτος στην «Πειραιώς 260». Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο συντάσσεται Κώδικας Δεοντολογίας για την αντιμετώπιση της «Ρητορικής του μίσους» από τα ΜΜΕ με την Ελληνική Ραδιοφωνία να πρωτοπορεί συμπράττοντας στο εν λόγω εγχείρημα με έξι Ραδιόφωνα ισάριθμων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι παραδείγματα από τα πολλά που επιχειρούμε να σταχυολογήσουμε έπειτα από δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
- «SummERTime– Καλοκαίρι στην Αγία Παρασκευή».
Για πρώτη φορά η ΕΡΤ και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ένωσαν τις δυνάμεις τους το περασμένο καλοκαίρι. Διοργανώθηκαν 23 μουσικές βραδιές στον κήπο του Ραδιομεγάρου με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, ως ελάχιστη ανταπόδοση στο κοινό που από το υστέρημά του χρηματοδοτεί τη λειτουργία της ΕΡΤ. Οι μοναδικές συναυλίες κάλυψαν όλα τα είδη της μουσικής, συμφωνική και λαϊκά, ρεμπέτικα και ροκ, όπερες, οπερέτες, τζαζ, hip-hop, παραδοσιακή ελληνική μουσική, funk, soul κ.ά.) με 76 καλλιτέχνες – τραγουδιστές και 156 μουσικούς.
- Φέτος έχει οργανωθεί ήδη το 2ο «SummERTime– Καλοκαίρι στην Αγία Παρασκευή» από 3 έως 21 Ιουλίου και πάλι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με κορυφαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς.
- Επανένταξη του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο με εγγραφές στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 17 νέων έργων που έχουν διασκευάσει, ειδικά για το ραδιόφωνο, πέντε Θεατρικές Σχολές.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Οι Παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχουν οργανώσει περισσότερες από 30 συναυλίες στα studio της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 6.000 πολίτες-ακροατές του ραδιοφώνου και οι οποίες φυσικά μεταδόθηκαν ζωντανά σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε καλλιτέχνες όπως: Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Λειβαδάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Στέλιος Βαμβακάρης, Χαϊκ Γιαζιτσιάν, Παντελής Θαλασσινός κ.ά.
- Σύμπραξη με το Ίδρυμα Πολιτισμού «Μιχάλης Κακογιάννης» για τη μετάδοση δώδεκα «Βραδιών Ανάγνωσης» σε εβδομαδιαία βάση, στις οποίες κορυφαίες προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων επέλεξαν και διάβασαν αποσπάσματα από το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουρουγουάης.
- Ειδικά πολυήμερα αφιερώματα (π.χ. στη Δόμνα Σαμίου με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό της, αφιέρωμα στο 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, με ζωντανές μεταδόσεις των συζητήσεων και των άλλων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν).
- Ηχογραφήσεις και μεταδόσεις πλήθους εκδηλώσεων, συναυλιών και μουσικών παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην Περιφέρεια (π.χ. «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως» με την πρώτη παρουσίαση του έργου του «Η Παγωμένη Θεατρίνα» από τους Δ. Παπαδημητρίου, Φωτεινή Δάρρα, Θ. Αλευρά, το αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο από το Ηρώδειο, το αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο από την Ερμούπολη Σύρου, τις μουσικές παραστάσεις και συναυλίες καλλιτεχνών όπως: Γλυκερίας, Κ. Μακεδόνα, Θ. Μικρούτσικου, Χ. Θηβαίου κ.ά.).
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Συνεργασίες εξωστρέφειας με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Περιφέρειες, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εταιρίες Συγγραφέων, θέατρα κ.λπ.).
- Τον τελευταίο χρόνο από το Τρίτο Πρόγραμμα, μέσω της EBU, μεταδόθηκαν περισσότερες από 150 συναυλίες από το εξωτερικό:
- Παραγωγές όπερας από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης (10 συνολικά) ή το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ (7) ή τα Proms του Λονδίνου (34 συνολικά το καλοκαίρι του 2016).
- Special Day Χριστουγέννων 2016 (18 Δεκεμβρίου) με οκτάωρη απευθείας μετάδοση, μέσω EBU, ειδικού εορταστικού μουσικού προγράμματος από 8 διαφορετικές χώρες.
- Κοντσέρτο Καλοκαιριάτικης Νύχτας – Αυστρία, απευθείας μετάδοση.
- Τελευταία βραδιά του περίφημου Φεστιβάλ Proms του Λονδίνου απευθείας τετράωρη μετάδοση μέσω EBU (10 Σεπτεμβρίου).
- Συναυλία – διεθνής βράβευση του Λεωνίδα Καβάκου από τη Δανία (Ιανουάριος 2017).
- Οι ακροατές δεν έχουν μόνο παθητικό ρόλο ακρόασης, αλλά τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν στο Ραδιομέγαρο να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο τις συναυλίες που διοργανώνει το Τρίτο κάθε εβδομάδα (κλασική μουσική και τζαζ). Μόνο τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 45 συναυλίες κλασικής ή jazz μουσικής.
- Ηχογραφήσεις σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε ενδιαφέρον και πρωτότυπο ρεπερτόριο για το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ενδεικτικά: Δανάη Καρά, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Δημήτρης Τηλιακός, Βασίλης Λύκος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε, Ούβε Μάτσκε, Νεφέλη Μούσουρα, Μπεάτα Πίντσετιτς, Χρήστος Σακελλαρίδης, κ.ά.) και πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση μέσω των εκπομπών του Τρίτου.
- Ειδικά αφιερώματα επίσης ετοιμάστηκαν και μεταδόθηκαν για τη Δόμνα Σαμίου, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Κάρολο Κουν, τον Μενέλαο Λουντέμη, τη Ρένα Κυριακού, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη, τον Λουίτζι Πιραντέλο, τη Φλέρυ Νταντωνάκη, τον Μιχάλη Σουγιούλ, τη Μαρία Ρεζάν, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μάνο Χατζιδάκι, την Έλλη Λαμπέτη, τον Αττίκ, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Κλάουντιο Μοντεβέρντι (450 χρόνια από τη γέννησή του το 2017) και για δεκάδες ακόμα καλλιτέχνες.
KOSMOS
- Μεταδόσεις σημαντικών συναυλιών από το εξωτερικό σε συνεργασία με το δίκτυο της EBU προγραμματισμένες σε σταθερή βάση κάθε δεύτερη Κυριακή (π.χ. Pink Martini, Max Romeo, Rokia Traore , Damian Marley, Ludovico Einaudi, Joe Bonamassa κ.ά.)
- Ζωντανές εκπομπές και αναμετάδοση της κεντρικής συναυλίας του Athens Jazz Festival από την Τεχνόπολη.
- Ζωντανές εκπομπές από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και προσφορά δωρεάν ξεναγήσεων στους ακροατές του Kosmos στην επετειακή έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 Χρόνια Πριν», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.
- Ραδιοφωνική υποστήριξη της δράσης YourBand@ert, που διοργάνωσαν τα Νέα Μέσα το 2016 και 2017. Περισσότερες από 300 νέες μπάντες, με γνωστούς ή άγνωστους στο ευρύ κοινό δημιουργούς, έστειλαν βίντεο της δουλειάς τους.
- Διοργάνωση συναυλίας με τους Wolfy Funk Project και τη Μαρίνα Σάττι με το φωνητικό σχήμα «Fones» στο Half Note Jazz Club, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν στο Kosmos, με ελεύθερη είσοδο για τους ακροατές.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Θεματικές ιστορικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται κυρίως στην ελληνική Ομογένεια και πραγματοποιούνται στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την παρουσία κοινού. Μεταδίδονται από τη Φωνή της Ελλάδας, το Δεύτερο Πρόγραμμα και τους Περιφερειακούς σταθμούς (π.χ. Αφιέρωμα στις Ελληνίδες ποιήτριες την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, συναυλία – φιλοξενία 85 ατόμων ελληνικής καταγωγής από τα χωριά της Αζοφικής, αφιέρωμα στη γυναίκα του Πόντου «Αροθυμώ και τραγωδώ για τη Γυναίκα του Πόντου» μια εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από την ERTWORLD, εκδήλωση-βράβευση σπουδαστών του Θεάτρου Τέχνης από τη «Φωνή της Ελλάδας» το Υπουργείο Εξωτερικών και από την Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO για τα «Παραμύθια της Φωνής της Ελλάδος» κ.ά.).
- Επαναφορά του Θεάτρου στο Ραδιόφωνο με «Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας». Ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν νέες παραγωγές των σπουδαστών του Θεάτρου Τέχνης (λόγος και μουσική). Πρόκειται για ένα εγχείρημα στήριξης της ελληνικής γλώσσας για τα ξενιτεμένα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στο σύνολό τους οι συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αποτελούν σταθερό βήμα για τη διάδοση στην ελληνική κοινωνία κάθε μορφής πολιτιστικών δράσεων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.)
Σε διάστημα ενός έτους (Μάιος 2016 – Μάιος 2017) έχουν μεταδοθεί και από τα έξι ραδιοφωνικά προγράμματα (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Κosmos, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Φωνή της Ελλάδας) 14.443 μηνύματα πολιτιστικού περιεχομένου – χορηγίες Επικοινωνίας.
Αναλυτικά:
Πρώτο 3.121
Δεύτερο 5.350
Τρίτο 1.500
Κosmos 2.957
Ερα ΣΠΟΡ 550
Φωνή της Ελλάδας 960
ΣΥΝΟΛΟ 14.443
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Αν εννούν τον ξένο (και πάνω
ανώνυμος replied on Μόνιμος σύνδεσμος
Αν εννούν τον ξένο (και πάνω από όλα "Ευρωπαϊκό" πολιτισμό) ναι... για τον Ελληνικό πολιτισμό όχι. Άλλωστε είμαστε "Ευρωπαίοι" τώρα, όχι Έλληνες...