Υποβλήθηκε από radiofono.gr στις .
Παρουσιάστηκαν τα νέα λογότυπα της δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, που έρχονται να αντικαταστήσουν τα «γαλανόλευκα» προ-δεκαετίας λογότυπα της εποχής Παπαγεωργόπουλου. Τα λογότυπα δημιούργησε η Όλγα Τσιακίρη, στέλεχος της TV100 και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον αέρα της δημοτικής τηλεόρασης.
Όμως από τη «συλλογή» λείπουν δυο λογότυπα, του FM 100.6 και του FM 101, των δύο «επιπλέον» δημοτικών ραδιοφώνων των οποίων το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης έχουν μιλήσει ανοιχτά για μείωση συχνοτήτων, στα πλαίσια του γενικότερου εξορθολογισμού και των θλιβερών επιπτώσεων του Καλλικράτη.
Για τον 101 επικρατεί σιγή. Ελπίζουμε όχι νεκρική. Ο σταθμός μεταδίδει κανονικά το πρόγραμμά του, δεν θα ήταν όμως παράλογο να πούμε ότι η συχνότητα εδώ και αρκετό καιρό στερείται ταυτότητας και σκοπού. Δεν έχουμε τίποτα με την ξένη ποπ μουσική, σκεφτόμαστε ωστόσο ότι η ανάγκη ύπαρξης ενός ξένου ποπ ραδιοφώνου, που άρχισε να εκπληρώνει ο σταθμός στις αρχές τις δεκαετίας του '90, μάλλον έχει περάσει εξολοκλήρου στα χέρια των ιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση, 22 χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή του και 12 χρόνια μετά την εφαρμογή της τρέχουσας (πρόχειρης) νομοθεσίας για τη ραδιοφωνία, οι διοικούντες του σταθμού δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τα απαραίτητα ώστε ο σταθμός να συμπεριληφθεί λίστα του ΕΣΡ με τους νόμιμους λειτουργούντες. Επίσης είναι το μοναδικό από τα τρία ραδιόφωνα που δεν αναμεταδίδεται (ακόμη) μέσω διαδικτύου.
Μία από τις αποφάσεις που η δημοτική αρχή έχει αφήσει να βγουν προς τα έξω, η είναι η παραχώρηση μιας συχνότητας προς χρήση από σχολεία και συλλόγους της πόλης. Ελπιδοφόρα κίνηση, αν γίνει σωστά σημαίνει ότι το δημοτικό ραδιόφωνο θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον αρχικό του ρόλο: να δοθεί βήμα στους πολίτες και τους φορείς της πόλης που ζητούν ένα μέσο έκφρασης, ιδίως τώρα που όλο και περισσότερα ραδιόφωνα κλείνουν τα μικρόφωνα. Όμως για τους ακριβείς όρους με τους οποίους θα συμβεί κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουμε τίποτα και κατά συνέπεια ό,τι και να πούμε προς το παρόν θα είναι εικασίες. Η συχνότητα που προτάθηκε για αυτήν την κίνηση αφορούσε τους 100.6. Ωστόσο, δεν φαίνεται παράλογη η συνέχεια λειτουργίας ενός ραδιοφώνου «λόγου και τέχνης» στην πόλη, ιδίως αν συμβεί το αναγγελθέν κλείσιμο του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ 9.58 .
Θα θέλαμε πολύ να ξέρουμε τι σκέφτονται οι διοικούντες στην Αγγελάκη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διοίκηση Μπουτάρη παρέλαβε ένα πακέτο από το παρελθόν, του οποίου οι προηγούμενοι κάτοχοι το είχαν ξεχάσει ακουμπισμένο σε κάποια προηγούμενη δεκαετία. Και προσπαθεί να το φέρει σε τάξη, χωρίς ακόμη να συνειδητοποιεί τις διαστάσεις του. Η συντήρηση τριών ραδιοφωνικών προγραμμάτων αποτελεί δύσκολο έργο και παρά την εντατική προσπάθεια και τα μάστερ πλαν, δεν υπάρχει ακόμη ψύχραιμη θεώρηση του ρόλου καθενός από τα ραδιόφωνα χωριστά, αλλά και του τριπτύχου συνολικά. Σε κάθε περίπτωση, τα τρία προγράμματα ανήκουν στους Θεσσαλονικείς, αφού έχουν δημιουργηθεί και συντηρηθεί από τα ταμεία του Δήμου. Ακόμη και αν σε καιρούς κρίσης η πλήρης λειτουργία και των τριών θεωρείται πολυτέλεια, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε κίνηση προς απώλεια συχνότητας θα ήταν ένα σημαντικό λάθος, μια επιπολαιότητα για το μέλλον.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια