Φήμες για το κλείσιμο και της Ε.ΡΑ. Καβάλας

Συνεχίζεται η αναστάτωση στην επαρχία σχετικά με το μέλλον των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της Ε.ΡΑ., καθώς οι φήμες για περικοπές και κλεισίματα εξαπλώνονται από πόλη σε πόλη, ενεργοποιώντας την τοπική πολιτική σκηνή. Μετά τη Φλώρινα και την Κομοτηνή, διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το θέμα και για την Ε.ΡΑ. Καβάλας με παρέμβαση των τοπικών βουλευτών Δημήτρη Παπουτσή και Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει μια αιωρούμενη αντιπαράθεση, για το αν θα κλείσει ο σταθμός της Κομοτηνής ή της Καβάλας.

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε στις 11 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, "φημολογείται έντονα τον τελευταίο καιρό επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΑ στην πόλη της Καβάλας στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της ΕΡΤ στην περιφέρεια, όπως θα περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση κατά τον αρμόδιο Αν. Υπουργό κ. Τηλέμαχο  Χυτήρη.

Ο ραδιοφωνικός  σταθμός της ΕΡΑ στην Καβάλα απασχολεί 14 εργαζόμενους, παράγει τοπικό πρόγραμμα 53 ωρών την εβδομάδα, διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο και μικρές μη ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, και τα ετήσια λειτουργικά έξοδά του δεν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διατηρεί την πρώτη θέση  ακροαματικότητας στην περιοχή. Η δε εμβέλεια εκπομπής του περιλαμβάνει τους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης καθώς και τα παράλια του Νομού Χαλκιδικής και τα παράλια της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή ο περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός της Ε.ΡΑ. στην Κομοτηνή απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους και φέρεται να παραμένει ο πλέον ζημιογόνος – μακράν του δευτέρου – από τους συνολικά 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ με ζημιές άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, όντας ένας από τους σταθμούς με τα λιγότερα έσοδα. Η δε εμβέλεια εκπομπής του είναι ταυτόσημη αν όχι μικρότερη από αυτή του σταθμού της Καβάλας.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στο κλείσιμο ενός κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού μικρού κόστους που βρίσκεται σε μια περιφερειακή ενότητα όπως αυτή της Καβάλας, που αποτελεί την τουριστική αιχμή του δόρατος για την Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

2. Εάν ναι, λαμβανομένων υπόψη των προαναφερομένων στοιχείων, ποια είναι τελικά τα κριτήρια επιλογής διατήρησης ενός σταθμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αν δεν είναι το να αποτελεί εκλογική περιφέρεια προβεβλημένου κυβερνητικού στελέχους;"

Το "προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος" δηλαδή ο Δημήτρης Παπουτσής, είχε δραστηριοποιηθεί για το θέμα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, "με βάση κυοφορούμενα σενάρια που έφεραν το ραδιόφωνο της ΕΡΑ Καβάλας να κλείνει έπειτα από πολλά χρόνια λειτουργίας". Τότε, το γραφείο τύπου του είχε δηλώσει ότι "σε συνεργασία που είχε ο κ. Παπουτσής με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, καθώς και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμούρη δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την πλευρά τους ότι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ο σταθμός της Ε.ΡΑ. να μην κλείσει σε καμία περίπτωση."

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Και ποιος θα πληρώνει τα σπασμένα των 100.000 ευρώ για μια επιχείρηση που δεν έχει έσοδα;Ο ελληνικός λαός;
Εγώ πάντως δεν γουστάρω να πληρώνω το ζημιογόνα βάρη του δημοσίου!Έλεος...!!!

Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ πιθανόν οι 53 εβδομαδιαίες ώρες προγράμματος της Ε.ΡΑ. Καβάλας να βγαίνουν πιο φθηνά από ένα επεισόδιο του Σπύρου Παπαδόπουλου, ή από τις απευθείας αναθέσεις των τηλεοπτικών καναλιών τις Ε.Ρ.Τ.. Έτσι κι αλλιώς, τα λεφτά που δίνει ο κόσμος στην Ε.Ρ.Τ είναι φιξ, μέσω του τέλους της ΔΕΗ. Το ζήτημα είναι πώς τα κατανέμει η ΕΡΤ. Αν τα δίνει δηλαδή για τηλεοπτικά γλέντια και σίριαλ, ή για να παράσχει σοβαρό ενημερωτικό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο, όπως άλωστε έχει ευθύνη.

Για την Ε.ΡΑ Καβάλας γράφει σε πρόσφατη καταχώριση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάννης Τζανίδης:

"Περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Καβάλας (ΕΡΑ). Όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από πολλά κύματα η λειτουργία του. Από την ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ και από 6 υπαλλήλους προσωπικό με 15-18 ώρες πρόγραμμα ημερησίως, έφτασε τα 14 άτομα και τις 6-7 ώρες ημερήσιο πρόγραμμα!"

"Από τη βασική φωνή της Καβάλας (αφού ήταν ο μόνος που ακουγόταν στα χρόνια των μεσαίων) με το πέρασμα του χρόνου απαξιώθηκε από την λειτουργία των δεκάδων σταθμών που εκπέμπουν στη περιοχή μας. Από σταθμός ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, έφτασε σήμερα να είναι ένας αδιάφορος σταθμός με ειδήσεις που αναπαράγονται από τον καθημερινό τύπο της περιοχής και θέματα που ενδιαφέρουν ελάχιστους. Με μουσικά προγράμματα που μάλλον θα έπρεπε να έχουν τίτλο «Δίσκοι στη τύχη». Ενώ υπάρχει ένας τεράστιος μουσικός πλούτος, παραμένει αναξιοποίητος αφού δεν υπάρχουν άνθρωποι με ενδιαφέρον και μεράκι να δημιουργήσουν τα ανάλογα προγράμματα."

Διαβάστε ολόκληρη την άποψη εδώ

Επιτέλους να γίνει έλεγχος στους κρατικούς περιφερειακούς
σταθμούς των Μεσαίων Κυμάτων οι οποίοι εκπέμπουν άσκοπα.
Να δωθούν οι συχνότητες σε ιδιώτες, στους οποίους δεν δώθηκαν
άδειες στα FM και οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες
των ΑΜ.
Τα κέρδη που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος θα διπλασιαστούν.
Οι θέσεις εργασίες επίσης.
Ξυπνάτε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!

Εγγραφή στο all greek radio news