Απεβίωσε ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο «πατέρας» του Αθήνα 9.84

Απεβίωσε σήμερα 9 Φλεβάρη ο πολιτικός Μιλτιάδης Έβερτ, γνωστός μεταξύ άλλων για τη συνεισφορά του στην αμφισβήτηση του κρατικού μονοπωλίου στο ραδιόφωνο της Ελλάδας. Αφουγκραζόμενος το «κύμα» της ελεύθερης ραδιοφωνίας, που είχε εξαπλωθεί στα ερτζιανά όλης της χώρας, από δεκάδες ραδιοπειρατές και πρωτοβουλίες πολιτών, ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε υπέρμαχος της δημοτικής ραδιοφωνίας και αντιπαρατέθηκε έντονα με την κυβέρνηση Παπανδρέου, για το δικαίωμα ίδρυσης ραδιοφωνικών σταθμών. Η ίδρυση δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα κατά την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας το 1986, την οποία και κέρδισε. Όταν το Δεκέμβρη του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τη σύσταση της επιτροπής για την ιδιωτική ραδιοφωνία, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ως νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθήνας, ζήτησε να δοθεί στου δήμους η δυνατότητα λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών.

Ο Αθήνα 9.84 βγήκε στον αέρα στις 31 Μαΐου 1987, μεταδίδοντας χαιρετισμό το Μιλτιάδη Έβερτ, ακριβώς 5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως δημάρχου. Ο ραδιοσταθμός ήταν τελείως παράνομος, ωστόσο λόγω της πολιτικής πίεσης συνέχισε τη λειτουργία του και υπήρξε πρότυπο ραδιοσταθμού για πολλά χρόνια: αμφισβήτησε το κρατικό μονοπώλιο στο ενημερωτικό ραδιόφωνο και ανέδειξε ραδιοφωνικά πλήθος δημοσιογράφων και παραγωγών. Η λειτουργία του ακολουθήθηκε από δυο ακόμη δημοτικούς ραδιοσταθμούς, το Κανάλι 1 Πειραιά (του δημάρχου Ανδριανόπουλου) στις 6 Ιουνίου 1987 και το FM 100 (του δημάρχου Κούβελα) στις 3 Σεπτέμβρη, καθώς μαζί με τον Μιλτιάδη Έβερτ, και οι τρεις υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, είχαν περιλάβει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τη δέσμευση για ίδρυση δημοτικών ραδιοσταθμών.

Σαν μια ειρωνία της ιστορίας, λίγους μήνες πριν το θάνατό του έγινε γνωστό ότι η δημοτική ραδιοφωνία και το ραδιοφωνικό του παιδί αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων, εξαιτίας της οικονομικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης του σχεδίου Καλλικράτης, αλλά και των υπερμεγεθών δαπανών που επέλεξαν οι δημοτικές διοικήσεις των τελευταίων χρόνων.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Απόσπασμα από άρθρο του ΓΙΑΝΝΗ Λ. ΠΟΛΙΤΗ στα ΝΕΑ


Το όραµα της ελεύθερης ραδιοφωνίας

O Μιλτιάδης Εβερτ ανταποκρίθηκε αµέσως. Χωρίς να διστάσει ούτε µία στιγµή. Τότε που εµείς ως Κίνηση Πολιτών για την Απελευθέρωση της Ραδιοφωνίας, «Κανάλι 15», προτείναµε στους υποψήφιους δηµάρχους στις εκλογές του 1986 να εντάξουν στις προγραµµατικές δεσµεύσεις τους την ίδρυση και λειτουργία δηµοτικών ραδιοσταθµών. Η αλήθεια είναι ότι ως αντίπαλοι της περιόδου 1960-67 και µετέπειτα αντιχουντικοί συνοδοιπόροι ώς το ’74 είχαµε βρει κώδικες επικοινωνίας. Ετσι, ευκολότερα, πρόσωπο µε πρόσωπο και ατύπως τον ενηµέρωσα ως προς τους στόχους της «παρέας του Ρούσσου Κούνδουρου».

Η ιδέα εντασσόταν προφανώς στους προοδευτικούς στόχους του. Σχεδόν ταυτόχρονα δέχτηκε ασµένως να συµπράξει και σε «παράνοµη» πρωτοβουλία του Καναλιού 15: να µετάσχει, δηλαδή, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης µε ανθυποψηφίουςτου, η οποία θα µεταδιδόταν ραδιοφωνικώς από µη αδειούχο ποµπό εγκατεστηµένο σε εν εσοχή διαµέρισµα στην περιοχή Λυκαβηττού σε ανακοινωθείσα διεύθυνση και σε προκαθορισµένη ώρα, έτσι ώστε να επέµβουν οι Αρχές «διά τα περαιτέρω».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΝΌΤΑΝ. Μεταδιδόταν ραδιοφωνικώς. Oι Αρχές (Εισαγγελείς, Αστυνοµία, Ραδιογωνιόµετρα...) παρίσταντο ζώνοντας το τετράγωνο. ∆εν παρενέβησαν.Θα συνελάµβαναν τον Εβερτ, τον Φιλίνη, τον Γιάν. Αβέρωφ; Μία πρώτη νίκη σηµειώθηκε. Νοµίζω ότι τότε ο Μιλτιάδης αποφάσισε όντως να τηρήσει την προγραµµατική δέσµευσή του, να την προτάξει στις επιλογές του και να ιδρύσει σταθµό. Μετά τις εκλογές ανταλλάξαµε σκέψεις και ιδέες. Συγκρότησε µια ανεπίσηµη επιτροπή µε αισθητή συµµετοχή δηµοσιογράφων µε τους οποίους συνοµιλούσε από το παρελθόν. Συζητούσαµε περί ανέµων και υδάτων. Τον Γενάρη του ’87 συγκροτεί από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο µια διαπαραταξιακή επιτροπή προς επεξεργασία των κατευθύνσεων ενός δηµοτικού ραδιοσταθµού.

O ίδιος ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι ο σταθµός θα είναι πολυφωνικός στην υπηρεσία του πολίτη, χωρίς δεσµεύσεις, προκαταλήψεις, στρατεύσεις. ∆εν θα είναι αντι-ΕΡΤ. ∆εν θα είναι νεοδηµοκρατικός. Θα στελεχώνεται µε δηµοσιογράφους που θα προέρχονται από σχεδόν όλες τις εφηµερίδες. ∆εν θα αποκρύπτει ούτε θα διαστρεβλώνει ειδήσεις. Θ’ ακούγονται όλες οι απόψεις. Oι «ενυπόγραφες» εκποµπές και τα σχετικά σχόλια θ’ απηχούν και θα δεσµεύουν τους συντάκτες.

ΑΓΑΠΗΣΕ αµέσως τον 9,84! ∆ιαπίστωσε ότι έγινε ασµένως αποδεκτός από τους Αθηναίους. Κατέστη κοινωνός «παραπόνων» ότι ο 9,84 «δεν ήταν δικός µας σταθµός». Αδιαφόρησε, αφού ο ίδιος δεν είχε επιδιώξει να ιδρύσει ένα ηλεκτρονικόόργανο προς όφελός του. Είχε συνείδηση ότι δοκιµαζόταν η πολιτική ειλικρίνειά του σ’ ένα ευαίσθητο πεδίο. Πως ήταν ο γεννήτορας του πρώτου µη κρατικού ραδιοσταθµού, ο οποίος θα προσδιόριζε καθοριστικά την πορεία της συνολικής ραδιοφωνίας στη χώρα µας ως πρότυπο,ως µοντέλο. Σεβάστηκε την αποστολή την οποία ανέλαβε, όπως καιτους ανθρώπους που διακινδύνευσαν το όποιο κύρος διέθεταν στην απόπειρα να υπάρξει ένα αδέσµευτο κι ανεξάρτητο µέσο ενηµέρωσης στην Ελλάδα. Oυδέποτε ζήτησε, τουλάχιστον από µένα που είχα την ευθύνη της καθηµερινής ροής στο πρόγραµµα, να εξυπηρετήσω τη µία ή την άλλη σκοπιµότητα, να ευνοήσω ή να βλάψω τον έναν ή τον άλλο συνάδελφό του στην πολιτική σκηνή.

Εγγραφή στο all greek radio news