Προβλήματα από τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοσταθμών σε Α.Ε.

Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στα δημοτικά ραδιόφωνα μετά τις 31/12. Προβλέπω πάντως μεγάλη αναταραχή, για να μην πω μεγάλη σφαγή. Τα προεόρτια ξεκίνησαν από τον «Χ FM 94,3» των Ανω Λιοσίων. Με την ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί να μην είναι και η καλύτερη δυνατή, μετά την απόφαση του δημάρχου Χρήστου Παππού να εξαναγκάσει το προσωπικό του ραδιοσταθμού, δημοσιογραφικό και μη, να δεχτεί τη μεταφορά του στο δήμο. Να γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι με άλλα λόγια. Ειδάλλως, κατά το δήμαρχο, ας παραιτηθούν.

Αφετηρία όλων αυτών αποτελεί ο νέος νόμος για τις άδειες που προβλέπει τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοσταθμών σε ανώνυμες εταιρείες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Κατ' αρχάς, το τέλος των χρηματοδοτήσεών τους από τους δήμους. Κι ως γνωστόν, καλώς ή κακώς (δηλαδή κακώς), τα πιο πολλά δημοτικά ραδιόφωνα έχουν τέτοια χρέη που μπροστά τους θα ωχριούσαν μέχρι και αυτά της Lehman Brothers.

Ηδη οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα ψάχνονται. Τι θα συμβεί άραγε; Θα μεταφερθούν στον δήμο ή θα προσληφθούν στην καινούργια ανώνυμη εταιρεία; Κι αν μεταφερθούν στα γραφεία Τύπου των δήμων (πόσοι θα χωρέσουν;), πώς θα δουλεύουν μετά στους δημοτικούς Ρ/Σ που θα αποτελούν ξεχωριστές εταιρείες;

Κι έστω ότι προσλαμβάνονται στην καινούργια ανώνυμη εταιρεία. Ποιος τους διασφαλίζει μελλοντικά; Η ΕΣΗΕΑ κατέθεσε τις προτάσεις της στον Προκόπη Παυλόπουλο, δύο τον αριθμό. 'Η να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από το νόμο ή το σύνολο του δημοσιογραφικού προσωπικού να ενταχθεί υποχρεωτικά στην ανώνυμη εταιρεία. Ακόμα περιμένει την απάντηση.

Το τι θα γίνει με τους δημοσιογράφους όμως είναι, νομίζω, δευτερεύον ζήτημα. Τι σημασία έχει πού θα βρεθούν οι δημοσιογράφοι αν δεν υπάρχουν καν οι ραδιοσταθμοί έπειτα από τρία χρόνια; Διότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, κάθε ανώνυμη εταιρεία που υπάγεται στο δήμο κι έχει αρνητικό ισολογισμό για τρία συνεχόμενα έτη, βάζει λουκέτο αυθωρεί και παραχρήμα.

Εκτός βέβαια, παραθυράκι είναι αυτό, κι αν αποτελεί «δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού», οπότε θα μπορεί να λαμβάνει επιχορηγήσεις (εσαεί;). Κομφούζιο κανονικό και μένει να το ξεκαθαρίσει σύντομα η κυβέρνηση, ώστε να ξεδιαλύνουν τα πράγματα. Εκτός κι αν τελικά δεν είναι και τόσο κομφούζιο, αλλά η κυβέρνηση ξέρει ακριβώς τι και πώς να το κάνει...

 

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

H παρακάτω ανακοίνωση μοιράστηκε στους εργαζόμενους του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9:84»:

Συνάδελφοι, το πρόβλημα που ανέκυψε με την απειλούμενη μετατροπή του «Αθήνα 9:84» σε Ανώνυμη Εταιρία, είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και όχι οικονομικό ή τεχνικής φύσεως, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν. Δεν πρόκειται απλά για μια απόφαση, που εκτείνεται στα όρια της διοίκησης του ραδιοφωνικού σταθμού, του δήμου Αθηναίων ή ακόμη και του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος νομοθέτησε την προϋπόθεση για να πάρει άδεια λειτουργίας ως μέσο ενημέρωσης.

Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή εμπορευματοποίησης κάθε κοινωνικού αγαθού και παράδοσής του βορά στην αδηφάγα αγορά του εμπορικού κέρδους. Η οποία, στην παρούσα συγκυρία, [img_assist|nid=139|title=|desc=|link=popup|align=left|width=179|height=109]υλοποιείται μεν από την κυβέρνηση, αλλά υποστηρίζεται θερμά ή συγκεκαλυμμένα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σαφώς, την πρώτη και κύρια ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η προσκείμενη στη ΝΔ δημοτική παράταξη. Συνυπεύθυνοι, όμως, είναι και όσοι συμπλέουν μαζί τους.

Το δίλημμα που τίθεται εκβιαστικά, δε σηκώνει παρερμηνείες ή εφησυχασμό: Όποια ή όποιος δεν επιλεγεί να συνεχίσει να εργάζεται στην Α.Ε. και δεν αποδεχθεί την υποχρεωτική διέξοδο να γίνει δημοτικός υπάλληλος, κινδυνεύει με απόλυση. Να χάσει τη δουλειά του.

Στην ουσία, μας ζητάνε να διαλέξουμε με τι σχοινί θα κρεμαστούμε.
Θα δεχθούμε να μπει η θηλιά στο λαιμό μας;

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν, παρά να υπερασπίζονται διαχρονικά την ολόπλευρη δημοκρατική ενημέρωση και πληροφόρηση του λαού. Το δικαίωμα για αξιοπρεπή εργασία, για ζωή με δικαιώματα.
Ο «Αθήνα 9:84» δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση της επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας, με όρους εμπορικής ανταγωνιστικότητας. Οφείλει να συνεχίσει να προσφέρει ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση στον κόσμο και να μη μετατραπεί, όπως επιχειρείται, σε φορέα μετάδοσης απλών χρηστικών πληροφοριών κι εκπομπής μουσικής.

Δε δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό και δεν πρέπει να μεταβληθεί η φυσιογνωμία του.
Το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης δεν κοστολογείται με το μέτρο ή με το κιλό.
Προ ημερών, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι το στοίχημα-όπως αποκάλεσε τη μετατροπή της δημοτικής επιχείρησης σε Α. Ε.-θα στηριχθεί ευρύτατα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι εννοεί; Μήπως ότι την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης θα στηρίξουν κι άλλες-κι όχι μόνο μία δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης;

Στις επαφές που είχαμε με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μόνο μία τάχθηκε κατά της μετατροπής του «Αθήνα 9:84» σε Α. Ε.
Οι υπόλοιπες δύο, κατ' ουσίαν, έδειξαν να συναινούν στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού, παρότι, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, υπόσχονται «άλλο μοντέλο διακυβέρνησης», «άλλο δρόμο», «μία νέα πορεία», «εναλλακτικά σχέδια», «μεγάλη ανατροπή» και διακηρύττουν ότι «στηρίζουν τις κοινωνικές διεκδικήσεις»!
Στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, πρέπει να κατατεθούν ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς φραστικές υπεκφυγές, για να ξέρουμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι όχι.

Σαφείς τοποθετήσεις αναμένουν οι εργαζόμενοι και από τις διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και των συνδικαλιστικών Οργανώσεων των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων που, παρότι τάσσονται κατά της μετατροπής της δημοτικής επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρία, όχι μόνο δεν απέτρεψαν το σχετικό νόμο Ρουσόπουλου, αλλά αποδέχθηκαν και τον ορισμό ελάχιστου αριθμού 20 εργαζομένων για να πάρει άδεια λειτουργίας το ραδιόφωνο!
Υπεύθυνοι είμαστε, όχι μόνο γι' αυτά που κάνουμε, αλλά και γι' αυτά που δεν κάνουμε. Και ο καθείς ας λογαριαστεί με τις δικές του ευθύνες.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας της Θεσσαλονίκης (έχει τα δημοτικά ραδιόφωνα FM 100, FM 101 και  FM 101,3 ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ και τη δημοτική τηλεόραση TV 100). Τόσο οι -περίπου- 70 δημοσιογράφοι και των δύο ΜΜΕ, όσο και οι άλλοι 150 εργαζόμενοι (τεχνικοί και διοικητικοί) πληροφορήθηκαν τα τεκταινόμενα στο δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας και τους έζωσαν τα φίδια.

[img_assist|nid=1483|title=|desc=|link=popup|align=right|width=220|height=112]

Ο λόγος είναι απλός: Τα δύο ΜΜΕ του δήμου Θεσσαλονίκης διέπονται από το ίδιο καθεστώς. Δηλαδή, ή την 31 Δεκεμβρίου 2008 θα μετατραπούν σε Α.Ε., ή σε κοινωφελή δημοτική επιχείρηση, ή θα κλείσουν!
Στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα. Λύση, όμως, δε φαίνεται στον ορίζοντα. Τα δύο ΜΜΕ χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για να πληρώσουν εργαζόμενους και να αγοράσουν μηχανήματα, ταινίες, δίσκους κι ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν. Οι διαφημίσεις έχουν αυξηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά τα έσοδα δε φθάνουν.


Το θέμα είναι πολύπλοκο. Ο νέος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων είναι ξεκάθαρος: Αν οι επιχειρήσεις του είδους είναι κερδοφόρες, ως Α.Ε., συνεχίζουν να ζουν. Διαφορετικά, κλείνουν και οι υπάλληλοι μετατίθενται σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. Πού, όμως, μπορούν να μετατεθούν, για παράδειγμα, ένας μοντέρ κι ένας οπερατέρ;

Εγγραφή στο all greek radio news