Υπ. Οικονομικών ΝΔ: Υπέγραφαν αναθέσεις για τη ΔΤ μέχρι τέλευταία στιγμή!

Αγώνα δρόμου πριν την αλλαγή της κυβέρνησης έκαναν στο γραφείο της Αφροδίτης Γουγά στο Υπουργείο Οικονομικών (αυτό που διαχειρίζεται ότι απέμεινε από την παλιά ΕΡΤ ΑΕ και τη ΔΤ) προκειμένου να πρωτοκολλήσουν ό,τι προλάβαιναν από την «τσαπατσουλιά» της ΔΤ. Το μεγάλο ζητούμενο ήταν να προλάβουν να πρωτοκολληθούν αναδρομικά μια σειρά από αποφάσεις ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρίες για τη λειτουργια της ΔΤ  ακόμη και το φθινόπωρο του 2013! Μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, 35 αναθέσεις κόστους άνω των 210.000 € που είχαν μείνει στο σκοτάδι υπεγράφησαν και πρωτοκολλήθηκαν, ενώ τα τελευταία 13 έγγραφα μπήκαν στο φάκελο την επόμενη των εκλογών, δυο μέρες δηλαδή πριν αναλάβει ο νέος Υπουργός Οικονομικών.Μπορεί η ΝΕΡΙΤ να λειτουργεί επισήμως από το Μάιο του 2014 και να ετοιμάζεται να παραδόσει τη σκυτάλη στην καινούρια ΕΡΤ ωστόσο το φάντασμα της «προσωρινής» ΔΤ πλανάται μέχρι την τελευταία στιγμή πάνω από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αφήσει ένα κουβάρι αρμοδιοτήτων μεταξύ της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ. Έτσι ο λογαριασμός της ΔΤ συνέχισε μέχρι και προχτές να χρηματοδοτεί εγκαταστάσεις που δεν είχαν περάσει στον πλήρη έλεγχο της ΝΕΡΙΤ, όπως η αποχέτευση του Ψηφιακού Αρχείο στο Ραδιομέγαρο, ή η φύλαξη των αναμεταδοτών στον Υμηττό την Πάρνηθα και τα Μέγαρα.

Τεράστια ποσά σε απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμό, ανυπόγραφες και αδημοσίευτες

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΤ βγήκε στον αέρα εσπευσμένα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει (κάποιου είδους) δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τότε, το Υπουργείο Οικονομικών που είχε αναλάβει την περιουσία της ΕΡΤ μετά την διάλυσή της, αναγκάστηκε να πληρώσει τεράστια ποσά σε ιδιωτικές εταιρίες για να βγει το κανάλι στον αέρα, αφού δεν υπήρχε προσωπικό και οι προσλήψεις ήταν χρονοβόρες. Οι εταιρίες αυτές επελέγησαν με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη νομιμότητα αυτών των κινήσεων.

Ο Γκίκας Μάναλης, ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ, πέραν του ότι δεν πραγματοποίησε μειωδοτικούς διαγωνισμούς, έκανε εξαιρετικά πλημμελή δουλειά, καθώς πολλές από αυτές τις αναθέσεις δεν υπεγράφησαν και δεν πρωτοκολλήθηκαν ποτέ, ούτε δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια κατά την εφαρμογή τους, όπως προβλέπει ο νόμος. Το έργο του κλήθηκε να συνεχίσει η Αφροδίτη Γουγά, η οποία όπως είδαμε έβαζε σφραγίδες και υπογραφές στο πάκο με τις αναθέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Άγνωστο το συνολικό κόστος της ΔΤ

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το συνολικό κόστος για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης και Δημόσιας Ραδιοφωνίας με απευθείας αναθέσεις, αφού από ό,τι φαίνεται ούτε ο ίδιος ο αρμόδιος φορέας δεν έχει κάνει το απαραίτητο ξεκαθάρισμα. Άλλωστε, η πρώην κυβέρνηση έδωσε ακόμη και αναδρομικά «αμνηστία» στον Μάναλη και την Γουγά για οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες έτυχε να έκαναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν η νέα κυβέρνηση, όταν βρει το χρόνο, θα ασχοληθεί με τις παράνομες αναθέσεις, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και αν θα αμφισβητήσει την παραγραφή των ευθυνών των ειδικών διαχειριστών.

γεωγραφική τοποθεσία: 

Σχόλια

Φερέφωνο σαμαρικό δεν πρόλαβε να εκκολαφθεί. κόβανε συντάξεις, κόβανε μισθους και παράνομα δίνανε χρήματα σε ιδιώτες για την εκκόλαψη του σαμαρικου μορφώματος.. Μωρε μπράβο διαφάνεια! 

Εγγραφή στο all greek radio news